At ve Ata Ne Demek ?
Uygurlar'ın inancına göre, maddi dünya hangi kanunlara tabi ise ölümden sonraki yaşam da aynı kanunlara tabidir. Ölmüş bir insanın da cesedinin cennete gidebilmesi için enerji kullanması gerekir. Fakat enerjisi yetmezse, uzayda kalır ve yanarak yok olur. Türkler bu dünyayı, canların asıldığı (korunduğu) yer olarak görür.
Asılı kalmak kavramına göre, yeryüzünde yaşayanlar da yerde asılıdır.
Enerji, can çıktıktan sonra sevilen insanların etrafında dolaşmaya başlar, vücuda tekrar girmek ister ve vakit kaybolur, boşa enerji sarfedilmiş olur. Halbuki cennete gitmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Onun için ölenler cennete tez gitsin diye madde yani ölenin bedeni ortadan kaldırılırdı .
Truva filminde bir sandal parası meselesi vardır. Eski Türkler'in önemli bir kısmı, ruhun cennete sandalla gittiğine inanırdı. Bu da Troya'lıların Türk soyu ile ilişkisinin bir delilidir. Troya'daki bu inanç kayda geçmiş bir Türk inancı idi.
Bir çok yazıttaki "Ök-At" ifadesi "atılmış" demektir... Bütün hakanlar atılmıştır. Nereden atılmış? Bu dünyadan cennete atılmış... Atam dediğimiz zaman, eski Türkçeye göre, "cennete gitmiş olan can" demiş oluyorsunuz... Canı götüren şey iki atı yakalayandır.... Her şey ikidir...
Kazım Mirşan'ın Orta Asya Gezisi Aslan Bulut ile Söyleşisi
Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi
Ölenleri cennete uçuran Çatal Höyük Tabutu- Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Kaz figürlü Çatal Höyük Tabutu, (Uçmağa Varmak) Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Mısır'ın AT Damgası ANKH
AT Yazısı ve Runik karşılığı olan Amisos (Ami-su) -Samsun Parası
At ve Ata Ne Demek ?
Reviewed by Türk Asya
on
Pazar, Nisan 06, 2014
Rating:

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder